Güzel bir gülüşe sahip olmak herkesin hayalidir. Güzel bir gülümsemenin en önemli unsuru ise şüphesiz beyaz dişlerdir. Dişler düzenli olarak fırçalansa dahi çoğu zaman dişlerin sararması önlenemez. Bu nedenle aslında çok az sayıda insan hayal ettiği parlak ve beyaz dişlere sahiptir. Bu durumun ortadan kaldırılması için dental bleaching olarak adlandırılan diş beyazlatma işlemi uygulanabilir.
Sağlıklı ve beyaz dişler, insanlar arasında estetik açıdan oldukça büyük önem taşıyan bir unsurdur. Daha beyaz dişlere sahip olmak için uygulanan diş beyazlatma işlemleri, son yıllarda diş hekimleri tarafından sıklıkla uygulanan tedavilerdir. Diş beyazlatma; dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.
Diş beyazlatma işleminin yan etkileri var mıdır?
Yapılan bütün tıbbi uygulama gibi, diş beyazlatma uygulamasının da yan etkileri mevcuttur. İlk ve en çok görülebilen yan etki hassasiyettir. Uzman hekim kontrolünde yapılan beyazlatma sonucunda bu durum geçicidir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri nelerdir?
Office Bleaching
Klinik te hekim tarafından uygulanan beyazlatma işlemidir, tek veya iki seansta uygulanabilir. Bu amaçla dişetleri izole edilerek dişler üzerine beyazlatma özelliğine sahip bir jel uygulanır. Diş dokusunun yapısına ve renk tonuna bakarak hekiminizin kararına göre jeli aktive etmek için lazer, halojen veya LED gibi özel ışık kaynakları kullanılır. Günümüzde geliştirilen seçenekler ile herhangi bir ışık kaynağına gerek duyulmamaktadır.
Home Bleaching
Evde yapılan beyazlatma yöntemidir ve diş hekiminin denetiminde yapılır. İlk randevuda diş hekimi hastanın dişlerinden ölçü alır ve bu ölçüyle dişlerin üzerine geçecek şeffaf bir plak hazırlar. Evde beyazlatma yapılan kişi tarafından kullanılan bu plak, hastanın dişlere beyazlatma maddesinin uygulamasını ve dişetlerinin korunmasını sağlar.
Diş beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?
Diş beyazlatmanın etkisi genellikle 1-2 sene arasında değişir. Eğer yoğun sigara içmiyorsanız, dişleri renklendirecek gıdaları fazla tüketmiyorsanız bu süre daha da uzar. Ayrıca klinikte yapılan beyazlatma işlemi evde yapılan beyazlatma işlemi ile 3-6 ayda bir desteklenirse süre uzatılabilir.
Beyazlatmadan sonra nelere dikkat etmeliyim?
Beyazlatma sonrası çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, vişne suyu gibi dişi renklendirebilecek gıdalardan uzak durmakta fayda vardır. Genel ağız bakımına dikkat edilmesi de renklenmelerin tekrarlamasını önleyecektir.
Herkesin merak ettiği, toplum arasında yanlış yorumlanan konu ise diş beyazlatma işleminin dişlere zarar verip vermediğidir. Diş hekimi tarafından uygulanan diş beyazlatma prosedürü en çok tercih edilen estetik diş tedavisi çözümlerindendir. Beyazlatma uygulamasının dişlere herhangi bir zararı yoktur. Hızlı, güvenilir ve etkili bir yöntemdir. Diğer restoratif metotlara (bonding, veneer vs) göre daha ekonomik, kolay ve zahmetsizdir.